11 perc elolvasni
Astra F története

Videók:

Opel Astra F gyártása Magyarországon

https://www.youtube.com/watch?v=vvGJZKavU0o&t=132s

Az első magyar Opel Astra hazaútja

https://www.youtube.com/watch?v=MAr8S5tG2Uk


Cikkek:
https://www.origo.hu/auto/20120613-opel-astra-f-hasznaltteszt.html

https://www.origo.hu/auto/20110807-opel-astra-f-es-j-osszehasonlito-teszt.html

https://www.autonavigator.hu/cikkek/el-nem-csak-kikopni-tud-opel-astra-classic/

https://www.autonavigator.hu/cikkek/olcson-jo-opel-astra-f-13-evesen/


Már az 1980-as évek derekán körvonalazódott egy középkategóriás, finomított technikai szolgáltatásokat nyújtó középkategóriás autó koncepciója. 1991 őszén páratlan sikerrel mutatkozott be Nyugat-Európában az Opel új csillaga, az Astra. Az első generációs Astra 1991 augusztusában került piacra, E. Kadett utódjaként amely osztályának egyik legnagyobbja volt. Az Astra osztálya legjobbjai között szerepelt a Volkswagen Golf és a Renault 19 mellett. A modellt dicsérték a gazdaságos motorokért és a jó belsejéért. Magyarországon Szentgotthárdon, az Opel 1992-től gyártotta az F Astrát. Hazánkban elsősorban az 1.6 literes motorral szerelt Astrákat gyártották. Magyarországon ez a típus terjedt el leginkább. Szentgotthárdon egyéb más opel-motorok is készültek más típusokhoz (pl. Opel Corsa).

Ötféle karosszéria-kivitelben gyártották (3 és 5 ajtós "lépcsős-hátú", valamint kombi), illetve a típus kapott egy sportváltozatot is, amely nem csak teljesítményben, hanem külsejét tekintve is különbözött az alapváltozatoktól. A GSi változat más lökhárítókat, küszöbspoilert, illetve más hátsó “szárnyat” kapott, fedélzeti computert amely átlag és pillanatnyi fogyasztást is mutatott, továbbá sportos a recaro által gyártott ülések kerültek bele. Ugyan ennek a sorozatnak egy kisszériás verziójaként készült a Golf GTd mintájára a Dsi, amely a sportos kinézetet és belső felszereltséget kapta, de dízelmotorral szerelt változatban.

Aztán jött a négyajtós sedan, 1993-tól pedig a cabrio karosszéria kivitel jelent meg, igaz ez utóbbi kis számban. A modellen 1994-ben frissítést, "ráncfelvarrást" hajtottak végre. Ennek oka az 1980-as évekből kölcsönzött, korábban az Opel Kadett E típuson is alkalmazott kiviteli elemek teljes eltüntetése volt. Egyes szakvélemények arra utalnak, hogy a konkurens márkák jelentette kihívásokra az Opel a trendekhez igazításával válaszolt. Az első fényszórók íve nagyobb lett, fekete-maszkolt hűtőrácsot és nagyobb első emblémát kapott. A Kadett tükröket felváltotta a gömbölyűbb kivitel, a színtelen irányjelző-búrák, a sötétített hátsó lámpatestek. A feliratok krómozott kivitelűek lettek, megjelentek az EcoTec 16 szelpes motorok. (Ezen motortípus kezdetekben jóval alulmúlta a korábbi 8 szelepes motorokat hiszen azok ekkor már kiforrott stabil koncepciót és megbízhatóságot jelentettek pl. C16NZ. Sajnos, csak a G Astra szériában sikerült az EcoTec motorokat kiforrott, üzembiztos motorrá tenni. Korai EcoTec motorok jellemző hibája az igen magas olajfogyasztás és relatív kis gyorsulási értékhez párosuló nagy fogyasztás).

A szervószivattyú bordásszíja 6 bordás lett, a belső kijelzőn hőmérő kapott helyet. A kesztyűtartóról eltűnt a zár, kivonták a kék színű belső kárpitot, hátul krómozott jelvény a Kadett jelvény helyett, megjelent a csomagtérajtón a fekete műanyag borítás. A ködlámpák a lökhárítóba kerülnek. 1998-tól Astra Classic néven árusították. Ezen modelleket ekkor már csak és kizárólag Lengyelországban gyártották, de ismét egy "ráncfelvarrás" következett. Az ajtókárpitokat teljesen feketére váltották, eltűnt a műanyag borítás a csomagtérajtóról, és felkerültek az első sárvédőkre a kiegészítő index burák, emellett néhány példányt oldalsó díszcsík nélkül gyártottak le. A hazai gyárban ahogyan napjainkban is, csak autómotorok készülnek. Ezzel a hazai Opel gyártás megszűnt, de történelmi jelentőségű: Az első "nyugati" típusú autógyár volt az országban, ami olyan modellt gyártott, amely még napjainkban is tetszetős külsőt mutat. Mechanikai-motorikus jellemzői egy jól fenntartható, költségtakarékos népautóvá tették. Alkatrész ellátottsága napjainkban is kiváló, üzemben tartási - karbantartási költségei a jól megfizethető kategóriába sorolják a típust. A 2000 körül gyártott példányok a legkiforrottabb kivitelnek számítanak. Elérhető luxus költözött a típusba opcionálisan, légzsákok, az automata váltó, a klíma berendezés, az elektromos ablakemelők, az ABS, vagy a fedélzeti számítógép formájában.

Az Opel alsó középkategóriájú autók ábécé sorrendje szerint F jelölést visel (az előde az Opel Kadett E volt),amelyet az Egyesült Királyságban Vauxhall Astra néven adtak el. Az asztert Németországban, Spanyolországban, Magyarországon, Lengyelországban, Belgiumban, Dél-Afrikában, Tajvanon gyártották). -Wan, Argentína és az Egyesült Királyság a Vauxhall testvér márkanév alatt. Miután a németországi gyártást (1997) folytatta a gyártás más országokban, például Lengyelországban, az ez év után gyártott modellek „Classic” jelzéssel jelentek meg. Astra F 1991-ben négy karosszéria változatban - három- és ötajtós ferdehátú, ötajtós szedán, caravan, haszongépjármű furgon három- és ötajtós változatban, és 1993-ban az ajánlatot cabrio egészítette ki, a 2. generációs Astra (vagy Astra G) kupé és kabrió gyártásáért felelős, az autót egy szedánból építették.

A standard felszereltségi szint a GL volt. 1992 elejétől a GL alatt egy alap modell működött, rádióval, a vezetőülés magasságának beállításával és szervokormánnyal. 1993 tavaszán az alap modell neve Young lett, és a rádió fel van szerelve ezzel. A GL fölött volt a GLS, amely alapkivitelben központi zárral, hátsó ülés középső kartámaszával, fűthető elektromos tükrökkel, színezett ablakokkal és részben festett lökhárítókkal van ellátva, a GL fekete helyett. A következő modell egy CD volt, amely ABS-sel rendelkezik a GLS, a hátsó fejtámlák és az elülső ablakemelők mellett.

Csak a caravan volt felszerelve Club felszerelésekkel, amelyek a GL szint mellett különleges kárpitokkal, sportülésekkel és fűtött elektromos tükrökkel voltak felszerelve. Ugyanaz a kárpit volt a GT verziónál, amely ködlámpákat, hátsó spoilert és test színű tükröket tartalmazott a Club mellett. A modell csak a ferdehátú modellek számára volt elérhető. A GT-t 1993 őszén Sportive-nek nevezték el.

A termékcsalád tetején egy GSi egy 2.0i motorral volt ellátva, amely felismerhető megkülönböztető első rácsa, valamint a motorháztető beömlők és a sportos lökhárítók alapján. Alapkivitelben van az ABS fékekkel, fedélzeti számítógéppel, 15” könnyűfém kerekekkel és központi zárral. A 16 szelepes motor volt a csúcs.

A négyajtós szedánt 1992 tavaszán mutatták be. Mérete szempontjából az 500 literes csomagtartó nagyon nagy volt. Egy évvel később a Bertone egy négyüléses Cabrio-t tervezett, amelynek 2,0 literes (később 1,8 16 V) motorja van.

A vezető légzsája 1994 nyarán minden modellnél szabványos lett. 1994 őszén az Astra ráncfelvarráson esett át. A műszaki változások csekély voltak, de nagyobb figyelmet fordítottak a megjelenés frissítésére. Az első hűtőrács A Vectra-ra emlékeztetett, és az ablakok tiszták voltak. Egy kis hátsó spoilert adtak a ferdehátú modellekhez, és a tetősínek alapfelszereltséggé váltak. A gáz lengéscsillapítók újdonságok voltak a futómű én. Az új motorok az 1,7 DTL dízelmotor és az 1,4i 16V, 1,6i 16V, 1,8i 16V és 2,0i 16V Ecotec Benzin motorok voltak. A központi zár mind a négy, mind az öt ajtón alapfelszereltség volt.1996 elején bevezették a GL és a GLS közötti komfortot, első elektromos ablakemelőkkel, fűthető elektromos tükrökkel és hátsó középső kartámasszal. 

1996 szeptemberében a Sportive-t a Sporty váltotta fel, amelynek metál fényezése, elektromos első ablakemelő és bőrrel díszített kormánykerék volt. A többi Astrashoz hasonlóan testszínű lökhárítókkal és ködlámpákkal rendelkezik. 1996 végén a metálfényezés is szabványossá vált. A GSi 16V-t befejezték, és a 2.0i (136 LE) maradt a legerősebb. Az 1997-es Cabrio elektromos tetővel jött be.

Az Opel Kadett E elődmodellhez képest az Astra F sokat változott, mind a karosszériaelemeket, mind a belső terét, vagy akár felszereltségét tekintve. Előbbinél lényeges, hogy a Kadettben még külön volt az első lámpatest, és az indexbura is, míg az Astrában már keskenyebben oldották meg, és itt szorosabban is illeszkedik. Sokat módosult a hűtőrács, az ajtónyitók, a hátsó lámpatestek. Az utastér kifinomultabb lett, az Astrában keskeny bajuszkapcsolók vannak már, míg a Kadettben hatalmasak és eléggé zavaróak voltak. Ami szintén feltűnő, az a lekerekített műszerfal és középkonzol, nyoma sincs a baltával faragott elemeknek, és az anyaghasználat is sokat javult.

Méretei alapján messze van a „nagyautós” érzettől, 1688mm széles 1379mm magas 4051mm hosszú, tengelytávja 2517mm. Folytatva a méricskélést, a Kadetthez képest az Astra 112mm-rel keskenyebb, 21mm-rel alacsonyabb, 53mm-rel hosszabb, a tengelytávja pedig 3mm-rel rövidebb. Csomagtartójának űrtartalma 360 liter, ez a kategóriában teljesen átlagosnak számít, a hátsó ülések lehajtásával kereken 1200 literes rakteret kapunk, korrekt szám. Az autóban kellemesen utazhatunk elől és hátul is, kedvező láb és fejteret kapunk, így egy hosszabb utazás is kényelmes lehet, még mai mércével mérve is. Az Astrák a VW Golf III közvetlen versenytársai voltak.

Egy idő után az Astra megváltoztatta megjelenését (1994 után). A maszk három csíkból álló teljes rácsra váltott, ezzel megváltoztatta a lámpákat (eltérő alakúak), az iranyjelzőket narancssárgáról átlátszóra változtatta, a lökhárítók feketéről festettre változtak, karosszéria színére váltottak, valamint az ajtó védő díszlecek is változtak. A tükrök négyzet alakúból csepp alakúra változtattak, a csomagtér ajtók új műanyagot kaptak, amely eltakarja az ajtózárat, és a feliratok fekete és ezüst színűről minden krómra változtak. Ugyanez vonatkozik az Opel Astra-ra és a motortípusra is - a fekete és ezüst nagyobb betűktől a kisebb krómozott betűkig. A belső térben egy másik kormánykerék - kétküllős vagy háromküllős és a négyküllős.

Kirobbanó üzleti sikernek számított az Astra F, 4,13 milliós eladással a mai napig minden idők legnagyobb példányszámban eladott Opelje, melyhez természetesen az is segített, hogy Astra Classic néven az 1998-ban érkezett Astra G, 2004-ig tartott gyártása alatt is kínálatban maradt. Itthon egyaránt kedvelték a magán- és a céges vásárlók, de jócskán vásárolt belőle a rendőrség és a honvédség is.


Egyéb piacok

Az Opel Astra elérhetővé vált Ausztráliában is, holden néven, először Új-Zélandon 1995-ben, majd 1996-ban Ausztráliában. Az első modelleket az Egyesült Királyságból, de később a Belgiumból importálták. A Holden Astra nevet korábban az újratöltött Nissan Pulsar modelleken használták 1984 és 1989 között.Az Opel Astra első generációját 1994 decemberétől Chevrolet Astra néven exportálták Brazíliába, lehetséges az importvámok csökkentése miatt. A General Motors do Brasil elküldte a 2,0 literes, 115 lóerős motorokat Belgiumba, ahonnan a kész autók Brazíliába szálltak. 1996 februárjában a brazil kormány ismét megváltoztatta az importvámot 20% -ról 70% -ra - ezáltal az autó megfizethetetlenül drága volt, és alig több mint egy éve a piacon történő törléséhez vezetett. Ehelyett a helyben épített Kadett-t frissítették. A második generációs Astra Brazíliában készült.1995 márciusától kezdve az Astra szedánt Indonéziában összeszerelték, ahol "Opel Optima" néven forgalmazták. A nevet meg kellett változtatni, mivel a PT Astra a Toyota hosszú ideje működő helyi partnere Indonéziában. Indiában az Opel Astra-t 1996 óta telepítették a helyi piacra, a Birla társaságokkal közös vállalkozásban. Az indiai termelés 2002-ben fejeződött be.Az első generációs Chrevolet Astra Brazíliában Vauxhall stílusú első rácsos "V" betűvel rendelkezik, amely a Chevrolet jelvényt tartalmazza.

Vauxhall Motors Limited

Egy brit autógyártó cég. Eddigi modelljei az eddig ugyancsak a GM tulajdonban lévő német Opel jobb-kormányos változatai, de az utóbbi időkben már bal-kormányos Vauxhall-ok is jönnek ki. Emellett egyre több olyan modelljük jön ki, amelyek jobban felszereltek, mint az eredeti német testvérei.[forrás?] A cég főként a brit piacra termel, de jelentős mennyiséget exportál Ausztráliába. 1991-ben a Vauxhall vállalati központját a Griffin házba költöztették, amely korábban a cég tervezési és tesztelési épülete volt. Ugyanebben az évben a harmadik generációs Vauxhall Astra került forgalomba (az Opel verziókkal először került be az Astra típustáblára), a szalon változat pedig Belstra helyett Astra-t jelölte. A Vauxhall egyesítette erőit az Isuzzal, dízel motorokkal erősítették a modlpalettát. 1993-ban a Cavalier-t szilárdan visszaállították Nagy-Britannia legnépszerűbb nagyméretű családi autójává, több mint 130 000 eladással, míg a harmadik generációs Astra (1991-ben újraindítva) 100 000 eladással továbbra is szűkítette a szakadékot a saját és a legjobbak között, a Ford Escort eladása. Az Astra-hoz most csatlakozott a Belmont, az Astra négy ajtós rendszerindítású változata. Ez egy ideig folytatódott, amíg át nem nevezték Astra-nak, feltehetően kombinált értékesítési / regisztrációs adatokkal szolgálva.


Felépítése

Karosszéria

Zárt, önhordó hidegen sajtolt acéllemez karosszéria. Oldalirányú ütközésvédelem, elöl segédalváz a motor és a futómű számára. Férőhelyek száma 5, a hátsó ülés osztottan dönthető. Az első ülések övfeszítővel szereltek, 4 db 3 pontos állítható magasságú biztonsági öv+ hátul középen 2 pontos. 1994-től hátul 2 db állítható fejtámla, nem zárható kesztyűtartó, textil ülés hátlap, módosult kijelző, Kadett váltógomb helyett a ,,kerek műanyagbetétes". A karosszéria festése a korai típusokon vizes bázisú, mely problémákat 1994- 1995-re időtálló fényezési technológia váltotta fel. Több, mint húsz év távlatából nézve, rozsdásodásra igen hajlamosak a küszöbök, hátsó sárvédő idomok, valamint ha az alvázvédelem sérült vagy nem karbantartott a kipufogó rendszer. Nagy előny, hogy ezek az alkatrészek olcsón beszerezhetőek, így az autó könnyen megújítható. Töréstesztek tanulsága szerint az Astra F igen jó eredményeket ért el törésteszteken, ami a relatíve nagy és átgondolt karosszéria tervezésnek köszönhető. A ma is szépnek mondható kivitel, a lekerekített élek, a tervezők kifinomult ízlését dicsérik.

Cabrio

Az Astra F cabrio verzióját, amelyet az idős Kadett Cabriolet helyettesítésére szántak, 1993 végén mutatták be. Karcsú és nem kevésbé elegáns vonalát egy olasz stylist, Bertone eredményezi. Függetlenül attól, hogy felülről lefelé vagy zárt konfigurációban van-e, az Astra Cabriolet meglehetősen ritkán tartja fenn az arányos egyensúlyt más kabrióta felépítésű autókban.

Az Astra Cabriolet számára eredetileg két motort terveztek: az egyik a legerősebb a 2 literes 115 lóerős egytengelyű, míg a másik egy olyan motor volt, amelyet addig az olasz piac számára szántak, nevezetesen az 1,6-ot 75 lóerővel.

De a következő évben mindkét motort felváltotta az 1,4 tengelyes, 82 lóerős motor. 1995-ben ezt a motort csatlakoztatta az 1,8 116 lóerős CV tengely, és 1997-ben az 1,4 egytengelyt felváltotta az 1,4 90 LE ikertengely.

Olaszországban az Astra F Cabriolet-t az új sorozat megérkezésével leállították, bár az utóbbi még nem volt elérhető a „felfedezés” verzióban. Más piacokon azonban még két évig fennmaradt, 2000-ig, amikor az Astra G Cabrio váltotta fel.Az Opel Kadett Cabrio sikerein felbuzdulva a Bertone és a német autógyártó szorosabbra fűzte kapcsolatát, melynek eredményeképpen 1993-ban megjelent az Opel Astra Cabrio.

Az Astra F Cabrio nem csak egy kissé módosított változata volt a 2 ajtós változatnak, hanem egy teljes újratervezés eredménye, mely során a teljes karosszériát átdolgozták, illetve bizonyos elemeket megerősítettek. Az Opel Astra F Cabrio egy kecses és elegáns kabrió, egy "fontosnak ható" nyitott autó kinézetével és stíluselemeivel. A plusz eleganciát az ötféle színben rendelhető ponyvatető és a fényezés színének különböző variációi biztosították.

Az Opel Astra F Cabrio-ba 1.4-es, 1.6-os, 1.8-as és 2 literes 16 szelepes erőforrásokat szereltek. A teljes gyártási folyamat a Carrozzeria Bertone üzemben folyt, a karosszéria elemeinek összeillesztésétől a mechanikai elemek beépítésén át egészen a német gyártó szigorú tesztjeinek elvégzéséig bezárólag.

1993 és 1998 között 52.848 db Astra F Cabrio készült. 

Hatchback három vagy öt ajtóval, 350–1200 liter csomagtartóval, aztán négy ajtóval a sedan, Caravan öt ajtóval és ugyanazzal a tengelytávval, mint a többi modell. A három ajtós változatot, mint az előző Kadett E-t, az alacsony kereslet miatt már nem gyártották.

A karavánnak, az Astra többi verziójától eltérően, volt a tetőantenna. Figyelemre méltó volt a csomagtér, amely már 500 liter el is tudott tartani egy nem összecsukható hátsó üléssel, a hajtogatott hátsó üléssel pedig akár 1630 liter. A többi Astra F változathoz hasonlóan, a hátsó ülést is aszimmetrikusan osztották el, amely a teljesen sima rakodófelülettel kombinálva a lehető legjobb rakomány rugalmasságot biztosítja. Felár ellenében a Caravan a hátsó ülés középső kartámaszában teherbíró funkcióval is elérhető volt, amely később az "Dream" és a "Style" verziók standard felszereltségévé vált. 1995-ben az Astra Caravan volt az összes osztály legkeresettebb autója.

Kabrió: Az Opel Astra F nyitható tetős változatát Bertone tervezte a szedán verzió alapján. A hajtogatott szövettetõnek a testére nem volt fedel felhelyezve, hanem kézzel kell takarni ponyvával. Az opcionális autós riasztásnak hátránya az volt, hogy ha az autót lehajtott tetővel hagyták, akkor azt az autó közvetlen közelében szinte mindenféle mozgás kiváltotta.

Kisteherautó: A caravan alapján, de tetőkorlát nélkül és öt ajtó helyett három, öt ülés helyett kettővel, a hátsó oldalsó ablakok helyett nyílással és az első ülések mögött félig magas válaszfallal. Nagyon népszerű volt a cégek, kisvállalkozók körében.

Speciális formák és szerkezetek: Az Astra Caravan többek között hullaszállítónak is megépíthető, hosszabb tengelytávval és magas tetővel rendelkező akadályt szállító járműként.

A fogyatékossággal élő személyek számára készült változat sajátossága az volt, hogy a kerekesszék-használó egy összecsukható alumínium rámpából bejutott a kabinba. Ezzel a hátsó ülés leesett, és az üzemanyagtartályt a bal hátsó ajtó mögött szerelték fel. A kabin magassága kb. 140 cm. Az autót a kerekesszék-használótól eltérő személynek kellett vezetnie, ugyanakkor saját szélvédőtörlővel rendelkezik.

1993 tavaszától az Astra felár ellenében vezetett vezető légzsákkal, az 1994 augusztusában történt faceliftből pedig kettős légzsák (67 liter sofőr, első utas 120 liter) volt alapfelszereltség. Ugyanakkor az óra / rádió kijelzővel ellátott egyszerű információs kijelzőt (DID = kettős információs kijelző) egy új, kültéri hőmérővel helyettesítették (TID = háromszoros információs kijelző, eddig opcionális), amely 3 ° C-on figyelmeztetett a csúszós utakra, majd néhány másodpercig villogott. a gyújtás bekapcsolása után. Az autó sebességét TIME-ben is ki lehetett olvasni, és mindkét gombot egyszerre kellett lenyomni kb. 5 másodperc (53 km / h sebességgel jeleníthető meg, majd "+53 km / h").

A műszaki változtatások mellett a környezetbarát motorok mellett az átalakításban az olajtól a gáz lengéscsillapítóig történő átállás és ezáltal jobb vezetési tulajdonságok voltak, módosított stabilizátor-rögzítés az első háromszög csatlakozásokon, módosított rézrudak, négyfokozatú hőcserélő, módosított első ajtó tartók két, a kartámasz alatt lévő csavar helyett, egy, az 1997-es modellévtől), sebességváltó gomb, mint az Astra G, és az oldalsó irányjelző lámpák az első fényszórók (az 1998-as modellévtől).

A kabrióban az elérhető motor az X16SZR (75 LE) és az X18XE (115 LE) volt. Az facelift mellett a C20XE motor mellett (amely továbbra is az 1996-os modelléig folytatódott a legfelső motorként, de ezt követően az új kipufogógáz-szabványok miatt elhagyták a programot), az X20XEV motor, amely az Ecotec felső motorja volt. Ez a motor felváltotta a C20NE-t a karaván motorprogramjában. A C20NE volt az eddigi legkeresettebb Bigblock motor az Astra Caravan-ban.

Facelift

Az 1994 augusztusában történt rancfelvarras során néhány részletet módosítottak, például:. a külső tükrök (amelyek eddig megfeleltek a Kadett E-nek), az ajtófogantyúk (1995 végétől), a hűtőrács, a fényszórók, a ködlámpák (átlátszó üvegben), az oldalsó lökhárítók, a hátsó lökhárító és a tető-spoiler alakja. A Caravan a korábban nem festett hátsó lökhárítót most festették (az alapmodell kivételével). Az 1994-ig gyártott modellel ellentétben a műanyag alkatrészek igény szerint az autó színére a keskeny felső felületre fényezték. A ferdehátú változat ugyanazzal a műanyag lökhárítókkal rendelkezik, mint a GSi-nél 1994-ig, amely ugyanolyan formában volt a szedánra felszerelve és átváltható.

A ráncfelvarrástól kezdve az Astra összes krómozott betűkészlettel és háromdimenziós emblémával volt felszerelve a csomagtérajtón. A fehér iranyjelzők használata elõtt és a színezett négy- (szedán, kabrió, caravan és furgon) vagy ötajtós ablakok (ferdehátú) az Astra megjelenését modernizálta.

Biztonság

Alapértelmezés szerint az Astra F széles körű aktív és passzív biztonsági funkciókkal rendelkezik. A karosszéria konstruktív intézkedései a számítógép által kiszámított merevítési pontok és duplacsöves megerősítések az ajtókban. Ezenkívül az oszlopokat és az ajtótengelyeket is megerősítették. A övfeszítő patron és az állítható magasságú biztonsági övek a kezdetektől kezdve alapfelszereltség voltak. Az üléskereteket úgy tervezték, hogy az ember elülső ütközés esetén ne tudjon csúszni a heveder alatt. Az első üléseket keret fejtámlákkal szereltük fel, amelyek lehetővé tették a jó hátsó nézetet, és ezzel egyidejűleg megakadályozták a hátsó ülésen utazók sérüléseit. 1993-tól az Astra opcionális kiegészítőként elérhető volt a vezető légzsákjaival felár ellenében, és az 1994-es facelift-től a dupla légzsák minden változatban standard felszereltség lett. Az ABS fékek opcionálisan beszerezhetők voltak a bevezetés óta, és az 1996-os modellévé váltak alapfelszereltségként. A cabrio változatnál a szélvédőkeretet és mindkét ajtót acélcső-megerősítéssel szerelték fel, a hátsó ülés tartói acélból készültek, hogy garantálják a szükséges túlélési teret (a szélvédőkeret és a fejtámla közötti helyet), ha az autó felborulna. 

Kárpit

Bőrmintázatú műanyag, műbőr és szövet. Az első ülések oldalai és a támla hátsó része műbőr, 94 után szövet. 1994-ig: műanyagok beige, ülések szürkék; műszerfal fekete, ülések mintásak, ajtók felső szövete mintás az alsó fekete; műanyagok kékek, ülések és oldalkárpitok kék/szürkék. A hátsó ülések fejtámla nélküliek, az oldalkárpitban az ablakemelő kapcsolójának helye egybe van öntve a kárpit műanyag testével, tehát beszerelés esetén ki kell vágni, illetve a behúzó foggantyú alul nyitott. Nincs zajszigetelés a hétsó ajtó kárpitban. Lehetett rendelni bőr ülésekkel és kárpittal.

Futómű

Elöl : Független kerékfelfüggesztés, McPherson rendszer, spirálrugók, tárcsafékek. Hátul: Merev hátsó híd, spirálrugók, dobfékek (1.8 16V-es és 2.0 16V-es motorokhoz tárcsa) illetve opcionálisan ABS tartozik. A futóműhöz teljesen mechanikus, vagy opcionálisan hidraulikus elven működő kormány segédberendezés - szervo- tartozhat.

Erőátvitel

5 fokozatú kézi, 6 fokozatú kézi (200Ts), 4 fokozatú automata váltók kiviteltől függően. Az Opel Astra F első kerék meghajtású gépjármű.

Kerekek

Csavarfuratok osztóköre 4×100mm, kivétel: 200ts 5x112ET: 49mm a legtöbb esetbenAcél keréktárcsák:-13" 75 Le-ig benzines és dízel-14" 75 Le-től 125 Le-ig,-15" 136 illetve 150 LeKönnyűfém keréktárcsák:-13"-15"-ig-16" 200ts 

Motorok 1994-ig

Motorok 1994-től

Idővonal

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.